Povestea creionului

05/09/2012

 |  No Comments

E pe atâtea site-uri, de ce ar mai fi şi aici? Poate fiindcă zilele acestea am tot ascultat cum ii “ascute” viata pe unii dintre oamenii întâlniţi de mine, cum pare să îşi fi tocit sau chiar rupt “vârful”. Unii dintre cei tociţi sau ciuntiţi ştiu că încă se află în ei  mină bună, alţii … Pentru aceşti alţii e povestea creionului scrisă de Paulo Coelho. Nu un îndemn la “armonie cu întreaga lume”, ci la preţuirea a ceea ce e în noi resursă nefolosită încă, “miezul” adică:

Băieţelul îşi privea bunicul scriind o poveste. La un moment dat îl întreabă:

–  Scrii o poveste care ni s-a întâmplat nouă? Şi, cumva, ar putea fi despre mine?

Bunicul s-a oprit din scris, a zâmbit şi i-a răspuns nepoţelului său:

 Într-adevăr scriu despre tine. Dar creionul pe care îl folosesc este mult mai important decât cuvintele pe care le scriu. Sper să ajungi să-i semeni atunci când vei creşte.

Băiatul a luat creionul şi l-a întors curios pe toate părţile dar nu a observat nimic special. Intrigat, i-a răspuns bunicului:

– Dar e ca toate celelalte creioane pe care le-am mai văzut până acum!

– Totul depinde de modul în care priveşti lucrurile. Creionul acesta are cinci calităţi pe care, dacă vei reuşi să le dobândeşti şi tu, vei deveni o persoană mereu în armonie cu întreaga lume. 

Prima calitate: poţi realiza lucruri măreţe dar nu trebuie să uiţi niciodată că există o mână care îţi călăuzeşte paşii. Mâna aceasta o numim Dumnezeu, iar El te va călăuzi mereu după Voia Sa.

A doua calitate: din când în când trebuie să mă opresc din scris ca să folosesc o ascuţitoare. Ceea ce pe creion îl răneşte puţin, dar la final va fi mai ascuţit. Aşa că învaţă cum să înduri unele suferinţe pentru că ele te vor transforma într-o persoană mai bună.

A treia calitate: creionul îţi permite să foloseşti radiera ca să ştergi ceea ce ai greşit. Nu este neapărat de condamnat să încerci să schimbi ceva ce ai făcut în trecut ci este mai degrabă important pentru că ne ajută să nu ne abatem de la calea cea dreaptă.

A patra calitate: ceea ce contează cu adevărat la un creion nu este lemnul din care este alcătuit, nici vârful său ascuţit ci miezul din interior. Aşa că ai mereu grijă de ceea ce se întâmplă înlăuntrul tău.

În fine, a cincea calitate a creionului: întotdeauna lasă o urmă. În mod similar, să ştii că tot ceea ce faci în viaţă va lăsa urme, aşa că încearcă să fii conştient de fiecare dintre acţiunile tale.

Please follow and like us:

Salvează

Consiliere, Poveşti/parabole, Psihologie pentru părinți

 

Visits:290
Today: 4

Lasă un răspuns