Un preot era nevoit să călătorescă – în păstorirea sufletelor – cu o slugă, care mai la tot pasul înjura.
Zadarnice erau mustrările preotului de a nu batjocori numele cele sfinte, pe cari creștinul bun numai cu cinste se cade să le pronunțe.
Odată pornind la drum preotul îi zise: Dacă azi nu vei înjura, venind acasă primești de la mine 20 de lei.
Sluga cugetă în sine: din înjurături n-am nici un folos, dimpotrivă, banii îmi vor prinde bine. Rezultatul a fost, că în tot drumul n-a înjurat niciodată.
Sosind acasă, preotul îi pune banii în palmă și o dojenește astfel:
Vezi banii aceștia? Pentru ei ai fost în stare să faci mai mult decât pentru Dumnezeul tău! Pentru acești bani ai știut să te stăpânești, iar pentru Dumnezeu nu!
Bagă de seamă unde te va duce năravul tău cel rău?
Sluga s-a rușinat, și s-a hotărât, că ce a făcut de dragul banului, în viitor să facă din dragoste de Dumnezeu. Făgăduința și-a ținut-o și mai mult nu l-a mai auzit nimeni înjurând.
Mântuiește-ți sufletul
Hotărârea de îndreptare însă nu e de ajuns, dacă nu vom sta departe de prilejul ce duce la păcat. Bețivul trebuie să ocolească orice cârciumă, tâlharul societatea hoților, adică fiecare prilejul pentru, care ar fi primejdios pentru sufletul său.
Sf. Bernard afirmă, că: ”să stai în preajma prilejului ce duce la păcat și totuși să nu păcătuiești, este mai mare minune, decât a învia din morți”.
”Cugeți că ești din oțel sau din fier? Nu știi că ești un om slab? Dacă vei pune foc în fân, se va aprinde numai decât! Ca fânul este și natura noastră omenească”.
E cu neputință să nu cadă acela care, nu ocolește prilejul apropiat, căre duce la păcat”. (Sf. Ieronim) iar Sf. Scriptură zice: ”Cine iubește primejdia, în primejdie va pieri”.
SURSA: Această pildă am preluat-o din Cartea de rugăciuni a bunicii mele, care a trăit 85 de ani. (cartea are peste 150 de ani)