De ce ar trebui sa joci sah? Care sunt beneficiile?

Sahul este un joc pentru oamenii de toate varstele. Poti sa inveti sa joci la orice varsta si in sah, spre deosebire de multe alte sporturi, nu trebuie sa te retragi vreodata. Varsta nu este de asemenea un factor cand cauti un adversar – tanarul poate juca cu cel batran si cel batran poate juca cu tanarul.

Sahul dezvolta memoria. Teoria sahista este complicata si multi jucatori memoreaza diferite variante de deschidere. De asemenea inveti sa recunosti diferite tipare si iti aduci aminte de variante lungi.

Sahul imbunatateste concentrarea. In timpul jocului esti focalizat doar spre un singur tel – sa dai sah-mat si sa devii victorios.

Sahul dezvolta gandirea logica. Sahul cere intelegerea unei strategii logice. De exemplu vei sti ca este important sa-ti scoti piesele in joc la inceput, sa-ti tii regele in siguranta tot timpul, sa nu faci mari pierderi in pozitia ta si sa nu-ti risipesti piesele pe gratis (Desi te vei gasi in mod ocazional in aceasta situatie in timpul carierei sahiste. Greselile sunt inevitabile si sahul, ca si viata este un proces de invatare fara sfarsit).

Sahul promoveaza imaginatia si creativitatea. El te incurajeaza sa fii inventiv. Exista inca un numar infinit de combinatii frumoase care sa fie construite.

Sahul te invata independenta. Tu esti fortat sa iei decizii importante influentat doar de propria ta judecata.

Sahul dezvolta capacitatea sa prezici si sa prevezi consecintele actiunilor. Te invata sa te uiti in ambele directii inainte sa treci strada.

Sahul iti inspira automotivatia. El incurajeaza cautarea celei mai bune miscari, a celui mai bun plan, a celei mai frumoase continuari din nesfarsite posibilitati. El incurajeaza scopul continuu spre progres, totdeauna conducand spre aprinderea flacarii victoriei.

Sahul arata ca succesul recompenseaza multa munca. Cu cat exersezi mai mult cu atat mai bun devii.Trebuie sa fii gata sa pierzi si sa inveti din greseli. Unul dintre cei mai mari sahisti care a fost vreodata Capablanca zicea:” Poti invata mai mult din jocul tau pierdut decat din meciul castigat.Trebuie sa pierzi sute de meciuri inainte sa devii un jucator bun.”

Sahul si stiinta. Sahul dezvolta modul stiintific de gandire. In timp ce joci tu creezi numeroase variante in minte. Explorezi noi idei, incerci sa prezici urmarile si interpretezi revelatii surprinzatoare. Te decizi asupra unei ipoteze, faci miscarea si o testezi.

Sahul si tehnologia. Ce fac jucatorii de sah in timpul jocului? Tocmai ca si computerele ei se angajeaza in cautarea celei mai bune mutari intr-un timp limitat. Ce faci tu acum? Folosesti computerul ca instrument pentru invatare ?

Sahul si matematica. Nu trebuie sa fii geniu ca sa-ti imaginezi asta. Sahul implica un numar infinit de calcule, incepand de la numararea atacantilor si aparatorilor in situatia unui simplu schimb, pana la calcularea continuarii lungimii jocului. Si iti folosesti capul ca sa calculezi, nu vreo mica masinarie.

Sahul si cercetarea. Sunt milioane de bibliografii sahiste pentru fiecare aspect al jocului. Poti chiar sa-ti faci propria ta biblioteca sahista. In viata este important sa stii cum sa gasesti, organizezi si sa folosesti cantitatile nelimitate de informatii. Sahul iti da un exemplu si o posibilitate perfecta sa faci chiar asta.

Sahul si arta. In marea enciclopedie sovietica sahul este definit ca: “ o arta care apare sub forma unui joc.”Daca te-ai gandit ca nu poti ajunge artist vreodata, sahul iti dovedeste ca gresesti. Sahul da posibilitatea artistului ascuns in tine sa se manifeste. Imaginatia iti va zbura salbatic in posibilitati infinite pe cele saizeci si patru de patrate. Vei picta pozitii ideale si avanposturi perfecte pentru soldatii tai. Ca artist sahist vei avea un stil si o personalitate originale.

Sahul si psihologia. Sahul este test de rabdare, nervi, puterea vointei si concentrare. Iti imbogateste capacitatea sa interactionezi cu alti oameni, iti testeaza sportivitatea in mediu competitiv.

Sahul imbunatateste munca si rezultatele scolare. Numeroase studii dovedesc ca elevii obtin un nivel de citire si matematica mai ridicat si capacitate mai mare de invatare ca rezultat al practicarii sahului. Pentru aceste motive mentionate mai sus si inca mai multe, copii care joaca sah se descurca la scoala mai bine si de aceea au o sansa mai mare de reusita in viata.

Sahul iti deschide lumea. Nu e nevoie sa fi jucator de rang inalt ca sa intri intr-o mare competitie importanta. Chiar si turnee ca US Open si World Open saluta jucatori de toate nivele competitive. Sahul iti ofera o multime de posibilitati sa calatoresti nu numai prin tara, dar si prin lume. Sahul este un limbaj universal si poti comunica cu oricine deasupra tablei cu patrate.

Sahul iti da posibilitatea sa intalnesti multi oameni interesanti. Faci prietenii de o viata prin oameni pe care ii intalnesti prin sah.

Sahul este ieftin. N-ai nevoie de echipament complicat ca sa joci sah. De fapt tot ce iti trebuie e computerul tau ( si sper ca tu ai ). E deasemenea bine sa ai un set de sah acasa sa exersezi cu membri familiei, sa-l duci la vreun prieten sau chiar in parcul din apropiere sa gasesti pe cineva interesat de joc.

Sahul este distractiv! El nu e ca si alte jocuri care se joaca pe tabla. Nici un joc de sah nu se repeta vreodata, ceea ce inseamna ca tu creezi tot mai multe ideei noi cu fiecare joc. Niciodata nu te plictiseste, totdeauna ai asa multe lucruri la care sa astepti de la un joc. In fiecare joc tu esti generalul unei armate si singur decizi destinul soldatiilor tai. Poti sa-i sacrifici, sa-i negociezi, sa-i fixezi, sa-i grupezi, sa-i pierzi, sa-i aperi sau sa le ordoni sa sparga bariere, sa inconjoare regele inamic. Tu ai puterea!

Pe scurt, in trei cuvinte: Sahul este totul!

Sursa

Visits:386
Today: 2

Lasă un răspuns