Fascinatia lui Mihail Tal

Posted by dan bujor pe martie 20, 2016

De ce sunt atat de fascinati jucatorii de sah de al optulea campion mondial, Mihail Nekhemievich Tal? El a fost, la urma urmei, Campion Mondial numai pentru un an înainte de a fi infrant de Mihail Botvinnik, în meciul revansa, şi de atunci, niciodată nu a mai reusit sa ajunga la aceleaşi înălţimi.

Ce-l facea pe el sa fie atât de amabil şi de placut?

Înainte de apariţia lui Tal pe scena mondială, şahul a fost considerat de mulţi a fi metodic. Prea putin banuia lumea că tanarul leton din Riga, va aprinde în curând lumea cu sacrificiile lui imaginativ de îndrăzneţe, şi incredibila lui abilitate pentru atacul combinational.

În timpurile moderne, dacă ar fi fost într-o stare bună de sănătate, el ar fi fost echivalentul lui Tiger Woods in golf. Tal nu numai ca a făcut şahul interesant şi distractiv, din nou, el a atasat o racheta şahului şi l-a lansat catre cer, şi lumea întreaga a privit şi a luat nota.

Niciodată nu a mai văzut lumea un astfel de joc indraznet înainte, în care materialul sa fie uneori abandonat, cu scopul de a lansa un atac zdrobitor asupra regelui advers. Piesele lui pareau a fi magice, iar jocul său sfida logica obisnuita a sahului.

Dacă nu aveţi cartea, The Life And Games Of Mikhail Tal (Viaţa şi jocurile lui Mikhail Tal – Cadogan Books), va încurajez să va duceti şi sa v-o luati. În carte, Tal descrie experientele sale de viata (până în 1975) într-un mod care te face sa simti ca porti o conversatie cu un prieten de mult pierdut, la un pahar de vin, după o cina excelenta. Este una dintre cele mai bune carti de şah scrise vreodată.

Tal nu vă oferă variante şi sub-variante lungi în notele la jocurile lui, cum fac alti autori. El adaugă simple note pentru a explica ideile si planurile sale. Mai important, el va vorbeşte ca un prieten care va povesteste calatoria sa incredibila.

Jocul lui Tal combina nu numai imaginaţia neincorsetata şi energia incredibila pe tabla de şah, dar de obicei implica si o cantitate enormă de risc. Tal statea, adeseori, precar pe prapastia prapastiei dar de multe ori, adversarul său era cel care capitula primul.

De exemplu, în Turneul Candidaţilor din Iugoslavia, din 1959, Tal a jucat cu Fischer. În acest joc, Fischer a scris în fisa 22. Rae1 (cea mai puternică mutare), şi, înainte de a juca aceasta mutare, a împins fisa spre Tal, ca sa observe reacţia lui. Tal şi-a dat seama de manevra, realizand ca Fischer il testa. Deci, Tal s-a ridicat de pe scaun, a ocolit masa, şi a inceput sa glumească cu cineva. Când s-a întors la masa cu un zâmbet pe fata, Fischer (care, în mod evident, monitorizase întreaga scenă) a taiat mutarea, şi a jucat o alta în loc. În final, Fischer a pierdut. Când Tal l-a întrebat de ce schimbase mutarea, Fischer a răspuns: „Ei bine, ai râs atunci când am scris-o pe hartie!”

Tal a fost, din păcate, chinuit din cauza problemelor de sănătate. El a avut un rinichi bolnav si a suferit 12 operaţii. Dar, în timp ce un astfel de calvar ar fi zdrobit un om mai slab, Tal a continuat să joace şah la cel mai înalt nivel, indiferent de starea lui de sănătate. Pasiunea si dragostea lui pentru joc a fost cu adevărat de nestins.

Acest lucru l-a facut pe Leonid Stein să comenteze o dată, „Tu, Mishik, esti mai puternic in spirit decat noi toţi.”

Sursa: http://lousyatchess.blogspot.com/2009/11/fascination-with-tal.html

Am preluat de pe  https://iulianceausescu.wordpress.com/

Visits:122
Today: 1

Lasă un răspuns