Plapuma patriarhului

Intr-una din zile a venit un boier bogat la Sfantul Ioan cel milostiv (1) si văzând asternutul lui de invelit rupt si sarac, mergand la casa sa, i-a trimis o plapuma al carei pret era de treizeci si sase de galbeni si l-a rugat pe Sfantul sa se acopere cu acea plapuma.

Patriarhul, nevoind ca sa-l necajeasca pe acel boier a primit plapuma si numai intr-o noapte s-a acoperit cu ea. Apoi isi zise: „Amar tie, ticaloase Ioane, ca te acoperi cu plapuma de mult pret, iar saracii, fratii lui Hristos, pier de atata frig si ger!

Cati sunt care innopteaza fara acoperamant in vant si in frig si abia au cate o rogojina sau cate o mica zdreanta? Cati sunt care se culca goi pe gunoaie si tremura de frig, apoi fiind flamanzi, nu dorm toata noaptea si mor de frig? Vai mie, cati saraci sunt care doresc, ca si Lazar, sa se sature din faramiturile ce cad de la masa mea!

Vai mie, cati straini si nevoiasi sunt in cetatea aceasta care nu au unde sa-si plece capul, ci afara stau toata noaptea si patimind, multumesc pentru toate Stapanului Hristos! Iar tu, Ioane, voind sa dobandesti odihna cea vesnica, petreci in rasfatare si toate le ai dupa placere!

Vietuiesti in casa frumoasa, porti haine moi, bei vin, mananci peste ales si, pe langa acestea toate, te-ai acoperit cu plapuma de mult pret, din cel mai fin material. Ce mai nadajduiesti in veacul ce va sa fie?

Cu adevarat iti zic, ticaloase Ioane, nu vei dobandi imparatia cea vesnica, ci vei auzi ca bogatul acela din pilda Mantuitorului, ca ai primit binele in viata ta, iar cei saraci au primit cele rele. Binecuvantat sa fie Dumnezeu, ca in celelalte nopti smeritul Ioan nu se va mai acoperi cu aceasta plapuma, ci saracii si nevoiasii se vor indestula cu pretul ei!”

Facandu-se ziua, indata a trimis plapuma la targ sa o vanda, ca astfel, cu pretul ei sa cumpere haine saracilor. Iar cand era sa vanda plapuma s-a intamplat de a trecut pe acolo chiar boierul care-i daruise acea plapuma fericitului Ioan

. Si vazand ca se vinde, a cumparat-o el si iarasi a trimis-o lui Ioan, rugandu-l s-o tina pentru trebuinta sa. Sfantul, a luat-o iarasi, si a pus-o din nou la vanzare. Dar boierul vazand-o, din nou a cumparat-o si a trimis-o lui Ioan, rugandu-l sa se acopere cu ea. Ioan a trimis-o pentru a treia oara ca sa fie vanduta, dar boierul, si de asta data cumparand-o, a trimis-o iarasi lui Ioan.

Dupa acestea, Sfantul Ioan a trimis un cuvant boierului acela, zicand: „Vom vedea cine din noi se va supara mai intai, eu vanzand-o, sau tu cumparand-o si iarasi dandu-mi-o”. In felul acesta Sfantul Ioan a luat mult aur de la acel boier pentru folosul saracilor.

(1) Pomenirea Sfantului Ioan Milostivul se face in calendarul ortodox pe 12 noiembrie in fiecare an.

Povestire inclusa in cartea NESTEMATE DUHOVNICESTI vol. I, Editura Cristimpuri, 2010

 

Visits:195
Today: 1

Lasă un răspuns