Influenţa bioritmului asupra jucatorului de şah

Posted by nicu valahu pe mai 23, 2013

Ing. Anuta Laurentiu

Ne tot intrebam de vreo 10-15 ani ce se intampla cu sahul romanesc de nu mai atinge performantele din trecut si invocam tot felul de explicatii si scuze, dar nu realizam ca timpul nu iarta si daca in acest secol 21 nu tinem pasul cu el, nu apelam la maximul din ceea ce ne poate furniza stiinta, atunci ne vom cantona in vechile metode prafuite si rezultatele vor fi pura intamplare.

Nu am pretentia de a fi descoperit America, nu am pretentia nici pe departe de a oferi o solutie salvatoare sahului autohton, ci doar sugerez o cale inca neexplorata de catre specialistii sahului romanesc, in incercarea de analiza a jocului si in special ca si criteriu de selectie pentru echipele noastre nationale, atunci cand diferentele de valoare intre jucatori pot naste controverse si suspiciuni.

Sahul este sport, sahul este stiinta, sahul este arta. Daca la capitolul arta (asa numitul talent, pe care fiecare jucator de performanta il poseda intr-o mai mare sau mai mica masura) nu prea avem cum imbunatati lucrurile, in schimb in legatura cu celelalte doua aspecte pot fi gasite nebanuite cai care sa duca la ridicarea stachetei inaltei performante. Din acest punct de vedere, sahul, ca sport al mintii, in care psihicul joaca un rol primordial, poate beneficia de informatiile extrem de utile ale stiintelor de frontiera.

Teoria Bioritmului poate fi una din acestea. Studierea ei cu specific strict: sahul si aplicarea informatiilor furnizate de ea, pot aduce multiple beneficii muncii antrenorilor si selectionerilor. Dar sa explicam necunoscatorilor despre ce este vorba :

Teoria clasica a bioritmurilor a aparut la inceputul secolului XX, totul pornind de la observatii directe. Pentru prima data, posibilitatea unor variatii ritmice de natura ciclica a fost observata de un profesor de psihologie al Universitatii din Viena (Hermann Swoboda).

Pe baza datelor stranse el a concluzionat ca exista un ciclu fizic de 23 de zile si unul emotional de 28 de zile. Un numerolog amator, pe numele sau Wilhelm Fliess a ajuns la aceeasi concluzie, in mod independent, bazandu-se pe observari similare.

In treacat fie spus, pe munca lui Fliess s-a bazat celebrul Sigmund Freud atunci cand punea bazele teoriei psihanalizei. Ciclul intelectual a fost descoperit de catre un al treilea cercetator, profesor la universitatea din Innsbruck (Alfred Teltscher), care a observat ca studentii sai au un ritm ciudat de repetitie al zilelor bune si zile „rele”,

astfel capacitatea de memorare si atentie a acestora fluctueaza cu un ciclu de 33 de zile. Teoria a fost cercetata amanuntit de numerosi savanti de-a lungul timpului, uneori cu rezultate contradictorii, in special in Germania, Statele Unite si Japonia. S-a mers pana acolo incat companiile aeriene aveau referinte catre bioritm in manualul pilotilor.

Formula de calcul pentru cele 3 cicluri primare ale bioritmului este:

unde cu „t” notam numarul de zile de la nasterea subiectului pana in momentul efectuarii calculului.

În esenta, bioritmurile reprezinta o variatie periodica a energiilor individuale. Bioritmurile influenteaza viata tuturor. Desi pentru unele persoane efectul bioritmurilor nu se manifesta întotdeauna foarte pregnant, majoritatea simt o anumita ritmicitate a starilor emotionale, fizice si intelectuale. Cunoscând bioritmurile si întelegând modul în care ne afecteaza, ne putem planifica mai eficient viata.   

Ciclul fizic dureaza 23 de zile si influenteaza factorii fizici ca: forta, rezistenta, coordonarea miscarilor si rezistenta la îmbolnaviri.       

Ciclul emotional dureaza 28 de zile si influenteaza starile emotionale, afectând tendintele de optimism/pesimism,pasiune/indiferenta, depresie/entuziasm.                                               

Ciclul intelectual dureaza 33 de zile si influenteaza memoria, atentia, capacitatea de învatare, claritatea în gândire, corectitudinea calculelor.

Conform teoriei bioritmurilor, toate cele trei cicluri pornesc de la zero în momentul nasterii si încep un curs ascendent, într-o faza pozitiva în care energiile si capacitatile au un nivel ridicat. Dupa ce au atins punctul de maxim,

ciclurile scad treptat, trecând prin punctul zero la jumatatea intervalului (adica la: 11 1/2 zile pentru ciclul fizic, 14 zile pentru ciclul emotional si 16 1/2 zile pentru ciclul intelectual).

Din acest moment, ciclurile intra într-o faza negativa, în care energiile si capacitatile sunt reduse.

Faza negativa are si ea un punct de extrem (de minim, în acest caz), dupa care curba re-devine ascendenta.

La trecerea prin punctul zero, întregul ciclu se reia.

Cu toate ca foarte multe persoane isi recunosc propriile stari in graficul bioritmului, statutul de stiinta al bioritmicii este contestat  in special de medici, care in decursul timpului au manifestat maxima reticenta fata de tot ce reprezinta stiinta de frontiera sau care le-ar periclita activitatea.

INTERPRETAREA  BIORITMURILOR :

Momentele cele mai instabile sunt „zilele critice” ale fiecarui ciclu, atunci când se trece prin punctul zero, de la pozitiv la negativ sau de la negativ la pozitiv. De fapt, ar fi mai corect sa vorbim despre „perioade critice”,

pentru ca fazele critice pot dura pâna la 48 de ore. În aceste perioade critice, capacitatile individuale sufera variatii puternice, de la extrem de mari la extrem de mici. În zilele critice ale ciclului intelectual, puteti face descoperiri geniale sau puteti face grave greseli de logica.

În zilele critice ale ciclului fizic, sunteti capabili de eforturi fizice considerabile, sau va puteti împiedica pe scarile metroului.

În zilele critice ale ciclului emotional puteti lua decizii pe care nu vi le puteti explica in mod normal. 

Mare atentie în perioadele in care se succed sau se suprapun doua sau trei zile critice! De regula, acestea sunt perioadele în care vei ajunge la concluzia ca „Nu stiu ce e cu mine, nu ma mai regasesc” sau „Parca mi-a luat Dumnezeu mintile”.

Si pentru ca vom aborda aceasta teorie din perspectiva performantei sahiste, sa spunem ca bioritmul intelectual si cel emotional sunt cele care influenteaza major rezultatele jucatorului, cu toate ca si cel fizic poate fi picatura care varsa paharul.

Referitor la ciclul emotional, evenimentele care necesita multa energie emotionala, cum ar fi sustinerea unui examen, ar trebui programate în zile pozitive. Prin extensie la sah, jucatorii ( in special cei mai emotivi- mai ales fetele) vor intampina dificultati cu stapanirea emotiilor in perioadele in care ciclul emotional scade sub zero si in special cand atinge minimul.

Ciclul intelectual este insa cel mai important in activitatea sahistilor, putand influenta major rezultatele acestora. Partidele jucate in zilele de minim al ciclului intelectual sau din zilele in care ciclul trece prin “zero”, pot constitui adevarate nereusite fata de care necunoscatorii nu pot da o explicatie logica si pun totul pe seama altor factori.  Cumularea mai multor aspecte negative in bioritmurile jucatorului sunt de asemenea cauza unor rezultate slabe, greu de justificat altfel.

  Binenteles ca lucrurile “in teren” devin mult mai complicate, atunci cand in ecuatia aprecierilor corecte intra mult mai multi factori, cum ar fi bioritmul adversarului, diferenta valorica intre cei doi combatanti, respectarea asa zisei “vieti sportive” de catre jucatori, etc…

Aceasta insa nu ii opreste pe jucatori in a-si programa participarea la concursurile ce se desfasoara in perioadele in care bioritmul lor este favorabil, evitand perioadele nefaste, sau atunci cand nu au alta posibilitate pentru evitarea partidelor in perioadele nefericite, sa ocoleasca complicatiile in joc sau fortarea victoriei cu orice pret, evitand asfel catastrofele.

De asemeni, selectionerii de la echipele reprezentative se pot orienta asupra lotului si chiar a utilizarii in cadrul competitiei a unui jucator sau altul pe baza consultarii bioritmurilor acestora, mai ales in cazul diferentei de Elo si valoare sensibil egale a jucatorilor.

cand bioritmul indica posibile catastrofe, mai ales cand sportivul are de intalnit adversari cel putin de aceeasi valoare, antrenorii si selectionerii ar trebui sa intervina.

Preferarea utilizarii unui jucator cu bioritm bun in fata unuia cu bioritm foarte slab este o chestiune de intelegere a comportamentului uman si aplicarea cunostintelor (nu tocmai) noi in indrumarea si selectia in sah.

SURSA: https://iulianceausescu.wordpress.com/

                                                                   

  

                                                                                      

Visits:174
Today: 1

Lasă un răspuns