Știi de ce banii noștri se numesc LEI ?

ANIMALELE NOASTRE

Banii au fost mereu mai mult decât o monedă, fiind simboluri încărcate de semnificații, purtând chipul zeilor sau a monarhilor, dar și simboluri ale credințelor și valorilor fiecărui neam.

Kosonii, banii dacilor noștri, aveau bătută imaginea unui vultur, iar pe drahmele grecilor antici cu bufnița, simbolul înțelepciunii, pasărea Athenei.
Te-ai aștepta ca și monedele românești să poarte prin timp imaginea unor animale autohtone. Folclorul și cultura noastră abundă în simboluri și semnificații legate de animale: de la expresii și proverbe, până la personaje celebre (Lupul dacic, Bourul moldav, Mistrețul lui Neagoe Basarab, Cerbul cu stea în frunte).

Ursul la români reprezintă putere și forță, grandoare și trăinicie, sănătate și renaștere, acest ”moș” fiind aproape de sufletul românului încă din paleolitic. În pădurile noastre trăiesc cei mai mulți urși din toată Europa, aproape jumătate. Este animalul care apare cel mai frecvent în obiceiuri, credințe, povești și expresii.

Vulturul simbolizează măreție și autoritate, eroism și victorie, inspirând curaj și respect.

Este simbolul Sfântului Apostol Ioan.

Vulturul cruciat este stema de stat a României de  azi.

Păsările au fost mereu prezente în heraldica românească, pe steme, embleme și blazoane: pasărea de pe sigiliul lui Neagoe Basarab, corbul cu inel în cioc al lui Iancu de Hunedoara, vulturul bicefal al Cantacuzinilor etc.

Cerbul este maiestuos, coroana sa amintind de crengile copacilor și de razele soarelui, fiind zugrăvit în icoane.

Țara noastră este singura țară din lume care are șapte animale pe stemă! Știi care?

SURSA: Cartea ”Știi de ce banii noștri se numesc LEI ?”,
autori Leon Magdan și Victoria Magd
an

Visits:199
Today: 7

Lasă un răspuns