Fragment dintr-un interviu acordat de marele maestru sovietic Efim Gheller revistei franceze ”Europe Echecs”
– Cum vă pregătiți pentru partidele cele mai dificile?
– Pregătirea mea nu are doar un caracter general, pentru că ar putea fi insuficientă. Mă pregătesc întotdeauna și în funcție de adversar, analizez cu multă grijă ceea ce el a jucat împotriva altora. Studiez de asemenea și partidele pe care le-am jucat împreună, răspunsurile sale la unele poziții.
… Pentru începători, cel mai adesea copii, e important să nu învețe pe de rost mutările diferitelor deschideri, ca pe versurile unui poem sau ca pe o formulă matematică. Aceasta nu e suficient. Trebuie învățat spiritul deschiderii.
Poate câștiga la tablă numai cel ce cunoaște scopurile viitoare ale diferitelor deschideri. Îi critic pe cei ce afirmă că jucătorii de șah nu joacă decât mutări învățate și nu urmează decât căi bătătorite.
Există întotdeauna inventatori și aș putea da exemple cum văd eu deschiderea unei partide de șah. Putem asemui deschiderea cu fundația unui imobil. Pentru a construi trebuie un plan și materiale.
Fundația poate fi extrem de solidă dar soliditatea întregului edificiu este altceva, căci el trebuie construit în întregul său. Astfel e nevoie să construim întreaga partidă…
Sursa: Almanah 1985 – Planeta șah, pag.159