Cum să câștigi în deschidere, joacă cu negrul

Deschiderile de șah sunt definite ca primele 8 mișcări ale oricărui joc. Acesta este un moment crucial în joc, care determină adesea câștigătorul în mijlocul sau la sfârșitul jocului. Cel mai important principiu al deschiderii șahului este dezvoltarea. Dacă poți dezvolta mai mult spațiu în deschiderea ta decât adversarul tău, atunci controlezi jumătate din joc și, eventual, sfârșitul, crescând șansele de mat.

PAȘI
Metoda 1 Defensiva franceză: varianta Winawer

Apărarea franceză este una dintre cele mai cunoscute și mai eficiente deschideri disponibile pentru negru.

e4: a muta pionul regelui două spații înainte este cea mai folosită mișcare a profesioniștilor și a amatori.
e6: mișcarea pionului regelui înainte un spațiu este mișcarea cheie pentru apărarea franceză.

Deși nu controlează centrul ca e4, poate duce la multe poziții puternice. Nimzovich în cartea numită „Sistemul meu“, a susținut că cea mai bună tactică a fost de a juca cu albul în a doua mișcare și e5 D4 în al treilea mișcarea și apoi caută avantajul de spațiu și de atac rege. Din acest motiv, cei mai mulți jucători care joacă cu alb va face acest lucru și să le dea primul atac pe flancul negru al Reginei incepand cu 2) și 3 … d5) … c5.

2 d4 d5:

d4:  mutați pionul reginei două spații – acum domină complet centrul

d5: muta pionul reginei două spații acum un lanț de a transmite pion puternic (atât versiunea clasică ca variație Winawer Apărării francez finalizează această mișcare) este creat.

3 Cc3 Nb4:

Cc3: Din nou o mișcare logică – Albul acoperă pionul în e4 și au luat o altă piesă.
Nb4: mutați nebunul care amenință regele. Această mișcare permite îndepărtarea unui alt  tempo ce  împiedică mișcarea albului.

Metoda 2 Apărarea siciliană: varianta modernă a balaurului

Apărarea siciliană este una dintre cele mai agresive deschideri disponibile pentru Black. Această deschidere este una dintre cele mai utilizate de către profesioniștii de șah pentru a câștiga.

1 e4 c5:

mutați pionul regelui cu două spații înainte. Este cea mai folosită mișcare a profesioniștilor și amatorilor. c5: mutați episcopul reginei două spații înainte. Este mișcarea decisivă a Apărării Siciliene. Această mișcare agresivă este puternică, pentru că în cazul în care un schimb are loc cu pionul alb regina, apoi negru, pionii centrali continuă să joace, în timp ce negru are o structură slabă. Această mișcare evită, de asemenea, simetria cu albul.

2 Nf3 d6:

Calf3:  mutarea cavalerului alb în f3 este o mișcare defensivă pentru alb, deoarece poate pierde inițiativa dacă se joacă conservator. Principalul avantaj al acestei mișcări este acela că deschide spațiu pe flancul regelui pentru a face o rocadă rapidă. De asemenea, este puternic deoarece controlează una din piețele centrale.

d6: această mișcare logică formează un lanț de pion – acest lucru va conduce adesea pe negru  pentru a câștiga jocul. Aceasta este mișcarea decisivă a variantei Dragon a Apărării Siciliene.

3 d3 g6: o mișcare comună în această situație – Albul formează un lanț de pion.

d3: această mișcare dă impresia că obiectivul caută o remiză.
g6: mișcarea finală a formării pionului. Această mișcare încurajează negrul să efectueze un Fianchetto pe flancul regelui, specificând apărarea lor și deschizând calea pentru un atac puternic de pe flancul reginei.

Metoda 3
Gambit Damei acceptat este o deschidere vital learn-

pentru că dacă joci împotriva unui jucător care nu cunoaște teoria Gambitul Damei, deschiderea poate câștiga rapid și, dacă joci cu un jucător experimentat, apoi jucați pe termeni proprii.

1 d4 d5 d4: deschis prin mișcarea pionului reginei două spații înainte, așa cum se crede, sunt mai agresive decât linia e4. d5: copierea mișcării este răspunsul logic la acest atac, și asta se va întâmpla probabil.

2 c4 dxc4: Aceasta este o mișcare definitivă în liniile Gambitul Damei. Albul  a pus negrul într-o poziție incomodă: fie că ia un pion și acceptă poziția dezavantajată, fie că îl respinge și rămâne practic la fel. dxc4: Negrul a decis să accepte jocul Gambitul Damei – după această linie, Black se străduiește să protejeze pionul slab pe c4.

3 e4: cum a spus Marele Maestru Chris Ward „Dacă Gambitul Acceptat de Lady este respins, atunci 3 e4 este probabil locul pe care îl va căuta albul.” Acest lucru se datorează faptului că albul domină complet centrul, lăsând negrul cu un centru închis și un pion agățat.

SURSA   https://ertare.ru/al%C8%9Bii/34689-cum-de-a-c%C3%A2%C8%99tiga-%C3%AEn-%C8%99ah-openings-joac%C4%83-cu-negru.html

Recomand să intrați pe linkul de mai sus pentru a vedea și diagramele.

 

Visits:193
Today: 3

Lasă un răspuns