BRADUL

”Dumnezeu a blagoslovit bradul să rămîie verde și frumos întotdeauna: iar din rășina lui să fie făcută tămâia ca lucru sfânt.”
                                                   din ”Legendele românilor”

Bradul este copacul veșnic verde, fiind iubit și prețuit dintotdeauna. El apare în toate tradițiile românilor, din cele mai vechi timpuri și până astăzi.

E prezent la nuntă și înmormântare, și în fiecare casă, în timpul sărbătorilor de iarnă. El simbolizează viața veșnică, tinerețea și puterea, curajul și voința.

Iar pădurile de brad impresionează prin maiestatea și dăinuirea lor peste veacuri.

”Soarele cu razele:
Raze-n vârful munților,
În crucile brazilor…”
                   Colind popular românesc

Sursa: Legende creștine pe înțelesul celor mici, vol. 1, autor Leon Magdan

Visits:1286
Today: 7

Istoria banilor de pe meleagurile noastre

este fascinantă!
Cea mai veche monedă bătută pe teritoriul nostru este drahma de argint emisă în cetatea Histria din Dobrogea, în anul 480 Î.H.

Geto-dacii aveau și ei monedele lor, asemănătoare cu cele ale celților, pentru ca apoi să bată celebrii Kosoni de aur. Se foloseau și monedele romane, înlocuite, odată cu trecerea veacurilor, de cele bizantine.

Primele monede românești au fost de argint, fiind emise în 1365 de voievodul Vladislav I, cunoscut ca Vlaicu Vodă.Câțiva ani mai târziu, în 1377, Petru Mușat bate bani de argint în Moldova. Dar marile puteri, mereu ”îndreptățite” să profite de țara aceasta, nu ne-au permis să avem banii noștri, căci asta ar fi însemnat independență și putere.

SURSA: Cartea ”Știi de ce banii noștri se numesc LEI”
Autori: Leon Magdan și Victoria Magdan

Visits:825
Today: 1

Știi de ce banii noștri se numesc LEI ?

ANIMALELE NOASTRE

Banii au fost mereu mai mult decât o monedă, fiind simboluri încărcate de semnificații, purtând chipul zeilor sau a monarhilor, dar și simboluri ale credințelor și valorilor fiecărui neam.

Kosonii, banii dacilor noștri, aveau bătută imaginea unui vultur, iar pe drahmele grecilor antici cu bufnița, simbolul înțelepciunii, pasărea Athenei.
Te-ai aștepta ca și monedele românești să poarte prin timp imaginea unor animale autohtone. Folclorul și cultura noastră abundă în simboluri și semnificații legate de animale: de la expresii și proverbe, până la personaje celebre (Lupul dacic, Bourul moldav, Mistrețul lui Neagoe Basarab, Cerbul cu stea în frunte).

Ursul la români reprezintă putere și forță, grandoare și trăinicie, sănătate și renaștere, acest ”moș” fiind aproape de sufletul românului încă din paleolitic. În pădurile noastre trăiesc cei mai mulți urși din toată Europa, aproape jumătate. Este animalul care apare cel mai frecvent în obiceiuri, credințe, povești și expresii.

Vulturul simbolizează măreție și autoritate, eroism și victorie, inspirând curaj și respect.

Este simbolul Sfântului Apostol Ioan.

Vulturul cruciat este stema de stat a României de  azi.

Păsările au fost mereu prezente în heraldica românească, pe steme, embleme și blazoane: pasărea de pe sigiliul lui Neagoe Basarab, corbul cu inel în cioc al lui Iancu de Hunedoara, vulturul bicefal al Cantacuzinilor etc.

Cerbul este maiestuos, coroana sa amintind de crengile copacilor și de razele soarelui, fiind zugrăvit în icoane.

Țara noastră este singura țară din lume care are șapte animale pe stemă! Știi care?

SURSA: Cartea ”Știi de ce banii noștri se numesc LEI ?”,
autori Leon Magdan și Victoria Magd
an

Visits:782
Today: 2