Un trandafir superb cu sute de petale

Știm cu câtă grijă părinții noștri ne ajută să facem primii pași când coborâm din pătuț, apoi primii pași la grădiniță și apoi la școală.

Așa e în viață, dar așa este și în șah. Noi, antrenorii suntem preocupați de primii pași la antrenamentul unui copil de 4 ani, 5 ani și am avut situații și a unor copii care erau deja elevi. Sunt emotivi, privesc în jos, rămân lipiți de mama sau de tata și lângă ușă pentru a pleca repede. Dar numai după câteva cuvinte calde și îmbietoare, încet, încet dau mânuța d-lui profesor și se așează la masă.

Începe un dialog vioi și când răsună în sală vocea cristalină care dă răspunsuri bune întrebărilor puse, ba se mai aude și râsul care desfată urechile celor din jur,
știm că am mai adunat o petală trandafirului din viața noastră de antrenori.

Un trandafir superb cu sute de petale!!

Și anii trec… copiii pe care i-am ținut pe genunchi ca pe nepoții noștri, acum sunt mari, (unii s-au căsătorit și au la rândul lor au copii) și an de an alți boboci le iau locul.

Suntem multumiți pentru că observăm că cei care joacă în concursuri mai rar, după posibilități, dar atunci când revin, joacă foarte bine și se observă maturitatea în joc, creativitatea lor, sunt partide pe care ai vrea să le revezi din când în când atât sunt de frumoase.

Este și rezultatul strădaniei noastre. Ei sunt acum liceeni sau studenți și când ne întâlnesc, ne privesc cu drag și bucurie, ne salută și ne întreabă de sănătate.

Noi, avem câteva fire argintii în păr dar mereu glumim că, încă suntem tineri…că nu am trecut de 40 de ani.

Mai căutăm să dezlegăm misterul înțelepciunii și a memoriei la vârsta a treia, de care mulți bătrâni nu se pot bucura fiind foarte bolnavi și suferind de uitare.
Această memorie și înțelepciune este un mare dar pe care Dumnezeu ni l-a facut nouă, oamenilor și așa este bine ca ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit cu atâta dragoste, omul să nu risipească.

Chiar dacă suntem pensionari să încercam să folosim mintea în continuare pentru a citi, pentru a învăța încă lucruri noi, limbi străine și să jucăm șah, căci așa cum am mai spus,

șahul este „elixirul tinereții”!

Pagină realizată de Eleonora şi Partenie MIHAI, antrenori la Clubul Sportiv Mediator

Visits:112
Today: 4

Lasă un răspuns