* Aerul curat = doping de energie *
Credeți sau nu credeți, oamenii respiră mai mult decât ar trebui: cam de 14 ori pe minut. Respirații scurte și dese în locul unei respirații profunde și lungi. Și numai golirea și umplerea completă a plămânilor e menită să poarte oxigenul necesar și suficient spre celule.
Rețeta-minune: respirația relaxată, din abdomen, coborâtă spre mușchii aflați între coaste și ombilic. Un veritabil duș cu oxigen, care crește viteza de circulație a sângelui, face pielea proaspătă și întinsă. Stare de apatie? Nici o șansă! Prin această respirație absolută, nu se antrenează numai plămânii, ci și abdomenul, stomacul, mușchii spatelui.
Din contră: respirația scurtă crește frecvența bătăilor inimii, poate provoca tulburări de somn, dureri de cap și depresie. Dar mai ales stresul ne taie respirația. Cu ajutorul exercițiilor alăturate, puteți să luptați contra lui: ele vă echilibrează, vă trezesc și vă fac activ. Nici nu-ți vine să crezi că doar al cincilea individ (spun experții) recurge la aceste metode naturale de doping energizant.
Vremea s-a încălzit, în dreptul ferestrei deschise, afară sau pe balcon, puteți respira ”din belșug”, fără teamă că veți răci. Săturați-vă de aer curat. E momentul să renunțați la vechile dvs. deprinderi, ajutându-vă plămânii să facă o baie de aer proaspăt. Să se încarce de oxigen. Veți rămâne uimiți să vedeți că și sufletul dvs. se va oxigena!
Exerciții
1 Respirația din plexul solar: produce energie și o stare pozitivă de spirit. Stați comod pe un scaun, cu șira spinării dreaptă. Puneți palma dreaptă peste buric, palma stângă la aceeași înălțime, pe spate. Inspirați și expirați profund, până simțiți înțepături în plămâni (de 8 ori).
2 Respirația din abdomen: dinamizează toate activitățile și creează mulțumire de sine și conștiință de sine. Puneți ambele palme pe stomac, inspirați profund, cu un ”ff” făcut prin buzele întredeschise (burta trebuie să fie moale). Expirați în 8 etape (puțin câte puțin).
3 Respirația ”în evantai”: limpezește mintea. Vreme de 30 de secunde respirați repede și puțin profund. Când expirați, acoperiți-vă alternativ nara stângă, apoi cea dreaptă până ce iese tot aerul din plămâni.
4 Respirația laterală: creează o stare benefică de relaxare. Mâna stângă se pune pe coastele din partea dreaptă. Când inspirați, ridicați brațul drept în sus. Când expirați, lăsați brațul să cadă în jos. Schimbați partea.
5 Respirația cu spatele cocoșat: reface puterile, dă mai multă forță. Aplecați-vă în față, cu mâinile sprijinite pe genunchi. Expirați lejer tot aerul din plămâni. Apoi încovoiați-vă spatele (cum face pisica), stând așa 10 secunde, fără să respirați. Reveniți la poziția inițială și inspirați (de 8 ori).
Respirați corect?
Gura vă e închisă când respirați? O respirație corectă trebuie făcută pe nări, nu pe gură. În ele, aerul se purifică. Se încălzește și se umezește, asta protejează bronhiile.
Ședeți și stați în picioare corect? Numai în aceste condiții aerul poate să curgă normal prin corp. Burta și spatele trebuie să se miște în ritmul plămânilor.
Faceți pauză după ce expirați? Așa e corect. Cine înghite după ce a inspirat are crampe, junghiuri, sughițuri.
Vă dați drumul reflexelor naturale? Căscați, sughițați și suspinați dacă vă vine. Aceste reacții naturale, acționează ca o injecție cu oxigen.
Sursa: Almanah As
Pagină realizată de asistent medical Lăcrimioara Tomiuc:
Articol publicat în periodicul ”Vatră nouă” din Giarmata Vii, redactor șef, preot paroh, Vasile Suciu.