O aplicație a învățat pe cont propriu să joace șah în doar patru ore, după care a devenit… campioană absolută a „sportului minții”
Posted on 1 ianuarie 2018 by Tomi Tohaneanu in Știați că, Știință și cunoaștere // 0 Comments
Va veni, curând, ziua în care roboții și computerele vor prelua controlul iar oamenii vor deveni robii lor? Este o întrebare care îi neliniștește pe mulți viitorologi. Oricum, mai înainte de a prelua controlul total – ca într-un scenariu SF, roboții și inteligența artificială ar putea distruge, în viața reală, o mulțime de locuri de muncă, în industrie, comerț, servicii etc. Fiindcă, în tot mai multe domenii, angajații vor fi înlocuiți de către computere și roboți.
Recent, aplicația AlphaZero – un program de inteligență artificială, s-a dovedit a fi cel mai mare campion de șah din lume, după ce l-a învins pe vechiul deținător al titlului, un alt program, numit Stockfish 8, după un maraton de 100 de jocuri.
„Înspăimântător” este că AlphaZero a reușit să învețe să învețe să joace șah, pe cont propriu, într-un timp record, de numai 4 ore. După ce regulile jocului au fost introduse în program, acesta a reușit să creeze tactici pe care oamenii nu au reușit să le elaboreze decât de-a lungul unor secole. Mai mult, programul a dezvoltat tactici complet noi, imbatabile. Unele dintre metodele pe care le-a utilizat AlphaZero nici măcar nu fuseseră înregistrate, în 1500 de ani de practicare a „sportului minții”.
Cu o logică de fier, AlphaZero a folosit regele ca pe o piesă de atac în partidele de șah în urma cărora a fost înfrânt Stockfish 8 – programul care anterior fusese campion. În 75 de meciuri, cele două aplicații – AlphaZero și Stockfish 8 au obținut scoruri similare, însă într-un număr de alte 25 de partide programul AlphaZero a ieșit biruitor. Un om experimentat într-ale șahului ar fi fost înfrânt cu mult mai ușor.
În anul 1997, atunci când marele maestru al șahului Garry Kasparov a fost învins de către supercomputerul IBM Deep Blue, acesta a afirmat că abilitatea unei mașini de a depăși secole de cunoaștere umană este un instrument de schimbare a lumii. De ani de zile, computerele dețin supremația la șah iar marii maeștri ai șahului știu că nu prea mai au șanse să obțină victoria, în confruntarea cu uriașa putere de calcul a mașinăriilor.
Găsirea unei modalități prin care să păstrăm controlul asupra inteligenței artificiale capabilă de învățare, care va fi utilizată, în curând, în fiecare sector al vieții noastre, este o dificultate care s-ar putea dovedi insurmontabilă. Experții de top în IT avertizează că algoritmii de învățare profundă pot să ne scape de sub control, deoarece încă de pe acum oamenii nu mai pot anticipa consecințele finale ale dezvoltării unor strategii de acțiune, de către mașinăriile înzestrate cu inteligență artificială.
Sursa: www.dailymail.co.uk
Autor: Tomi Tohaneanu