Mama, ca să ne liniștească…

Era în după amiaza unei frumoase zile de octombrie a anului 1937. Împreună cu câțiva colegi din echipa de șah a liceului Mihail Eminescu din București, ne pregăteam pentru viitorul campionat interșcolar.

Sub îndrumarea profesorului de matematică Al. Nicolescu, sufletul micului nostru cerc șahist, analizam câteva noutăți din teoria deschiderilor extrase din nu știu ce reviste procurate de curând.

În preajma noastră, erau elevi din toate clasele, unii se opreau la masa noastră de joc din simplă curiozitate, alții din plăcerea de a chibița. La un moment dat, în timpul analizelor, am sesizat faptul că, aproape lipit de masa noastră, se postase un elev firav care, cu timiditatea specifică vârstei, urmărea insistent discuțiile noastre.

Incitați de interesul pentru șah pe care-l manifesta vădit micul nostru spectator, a urmat dialogul, pe care-l redau aproximativ fidel.

  • Îți place șahul, puștiulică?
  • Da, îmi place, mi-a răspuns cu multă convingere foarte tânărul meu interlocutor, rămânând într-o atitudine care invita la noi întrebări.
  • Și joci undeva, că pe la cercul liceului nostru nu te-am văzut până acum?
  • Joc numai acasă cu fratele meu mai mic Mihai. Tata, care mi-a cumpărat un șah acum doi ani, nu știe să joace. Însă cu fratele meu mă cert mereu, că el fiind numai de 8 ani, își mai ia mutările înapoi, așa că mama, ca să ne liniștească… a pus șahul pe foc. Acum mi-am făcut altul la traforaj și jucăm în grădină dar aș vrea să joc șah adevărat.

Este lesne de înțeles că mărturisirile băiatului, spuse cu multă amărăciune în glas dar și cu o vizibilă doză de dârzenie, ne-a impresionat, astfel că întrebarea-cheie a căzut de la sine prin gura profesorului Al. Nicolescu.

  • Cum te cheamă pe tine?
  • Numele meu este Bălănel Ion și sînt elev în clasa I, aici la liceu.

A urmat apoi o discuție mai puțin protocolară și în mod firesc, bucuros de noua descoperire, îndrumătorul nostru l-a invitat pe micul Ionel să joace cu mine câteva partide pentru testarea cunoștințelor sale șahiste, după care excepționalul său talent a pornit pe drumul valorificării.

Așa l-am cunoscut pe Ion Bălănel, viitorul campion al României.

Ing. C. Ștefaniu

Sursa: Almanah 1985 – Planeta șah, pag.158

 

 

Visits:440
Today: 3

Gânduri…,

  Selecție de poezii scrise de Cristina Bădulescu Foișor

De-a lungul carierei sale îndelungate, ca orice mare campion, a cunoscut și eșecul. Căderile erau dureroase, uneori abrupte și când mulți o considerau deja ”istorie”, Cristina reușea să se ridice iar  printr-un efort extraordinar, cu o ambiție și voință enorme, ea găsea mereu forța unei reveniri spectaculoase.

Cheia acestei dârzenii ”legendare” ar putea fi, în oarecare măsură, următoarea poezie aflată pe blogul ei, printre creațiile proprii. În momentele de cumpănă cititorul poate găsi aici crâmpeie de înțelepciune și poate de inspirație.

”Nu te opri!
Nu uita niciodată că pielea se încrețește, părul încărunțește,
iar zilele se adună în ani…
Dar ce e mai important se conservă; forța și determinarea ta
nu au vârstă.
Spiritul tău e cel care îndepărtează pânzele de paianjen…
Dincolo de orice punct de sosire e unul de plecare.
Dincolo de orice reușită e o altă încercare.
Cât timp trăiești, simte-te vie.
Mergi mai departe atunci când toți se așteaptă să renunți.
Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine.
Fă astfel ca în loc de milă, să impui respect.
Când nu mai poți să alergi, ia-o la trap.
Când nu poți nici asta, ia-o la pas.
Când nu poți să mergi, ia bastonul…
Însă nu te opri niciodată.”

Madre Teresa de Calcutta

Visits:275
Today: 0

Șah mat pentru inteligența umană?!

O aplicație a învățat pe cont propriu să joace șah în doar patru ore, după care a devenit… campioană absolută a „sportului minții”

Posted on 1 ianuarie 2018 by Tomi Tohaneanu in Știați că, Știință și cunoaștere // 0 Comments

Va veni, curând, ziua în care roboții și computerele vor prelua controlul iar oamenii vor deveni robii lor? Este o întrebare care îi neliniștește pe mulți viitorologi. Oricum, mai înainte de a prelua controlul total – ca într-un scenariu SF, roboții și inteligența artificială ar putea distruge, în viața reală, o mulțime de locuri de muncă, în industrie, comerț, servicii etc. Fiindcă, în tot mai multe domenii, angajații vor fi înlocuiți de către computere și roboți.

Recent, aplicația AlphaZero – un program de inteligență artificială, s-a dovedit a fi cel mai mare campion de șah din lume, după ce l-a învins pe vechiul deținător al titlului, un alt program, numit Stockfish 8, după un maraton de 100 de jocuri.

„Înspăimântător” este că AlphaZero a reușit să învețe să învețe să joace șah, pe cont propriu, într-un timp record, de numai 4 ore. După ce regulile jocului au fost introduse în program, acesta a reușit să creeze tactici pe care oamenii nu au reușit să le elaboreze decât de-a lungul unor secole. Mai mult, programul a dezvoltat tactici complet noi, imbatabile. Unele dintre metodele pe care le-a utilizat AlphaZero nici măcar nu fuseseră înregistrate, în 1500 de ani de practicare a „sportului minții”.

Cu o logică de fier, AlphaZero a folosit regele ca pe o piesă de atac în partidele de șah în urma cărora a fost înfrânt Stockfish 8 – programul care anterior fusese campion. În 75 de meciuri, cele două aplicații – AlphaZero și Stockfish 8 au obținut scoruri similare, însă într-un număr de alte 25 de partide programul AlphaZero a ieșit biruitor. Un om experimentat într-ale șahului ar fi fost înfrânt cu mult mai ușor.

În anul 1997, atunci când marele maestru al șahului Garry Kasparov a fost învins de către supercomputerul IBM Deep Blue, acesta a afirmat că abilitatea unei mașini de a depăși secole de cunoaștere umană este un instrument de schimbare a lumii. De ani de zile, computerele dețin supremația la șah iar marii maeștri ai șahului știu că nu prea mai au șanse să obțină victoria, în confruntarea cu uriașa putere de calcul a mașinăriilor.

Găsirea unei modalități prin care să păstrăm controlul asupra inteligenței artificiale capabilă de învățare, care va fi utilizată, în curând, în fiecare sector al vieții noastre, este o dificultate care s-ar putea dovedi insurmontabilă. Experții de top în IT avertizează că algoritmii de învățare profundă pot să ne scape de sub control, deoarece încă de pe acum oamenii nu mai pot anticipa consecințele finale ale dezvoltării unor strategii de acțiune, de către mașinăriile înzestrate cu inteligență artificială.

Sursa: www.dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu

 

 

Visits:261
Today: 0

Totul despre șah cu Lucian Miron

Visits:278
Today: 21