Cum poti recupera restantele de somn

By  | 

Nu ai de ales… luni trebuie sa ramai la birou pana tarziu in noapte pentru a termina un proiect, marti te-au convocat fetele in club, miercuri iti promiti ca te bagi devreme in pat, dar te prinde un serial si vezi ca ceasul afiseaza un scandalos 03:30!

Nici joi nu e loc de somn… o stare de anxietate iti face inima s-o ia la trap, asa ca vineri ajungi la birou cu ochii carpiti si visezi inca de la prima gura de cafea la momentul paradisiac in care vei adormi in sfarsit la o ora decenta.

Nu esti singura femeia care se recunoaste in acest scenariu – un studiu mondial a aratat ca 60% dintre noi nu dorm destul in timpul saptamanii si recupereaza orele pierdute in weekend.

Din pacate, restantele de somn se „comporta” la fel ca cele bancare – se aduna, iar corpul nu le mai poate face fata.

MEMO: E ora 23.00! Dormi!

E vital sa dormi intre 7 si 8 ore pe noapte, pentru ca altfel organismul nu se poate recupera. De multe ori, supra-evaluam puterea noastra de aface fata stresului, vietii haotice si alimentatiei deficitare, de aceea corpul ne da semnale de alarma sub forma cearcanelor sau a pielii mate.

Dar acesta e abia inceputul. „Restrictionand numarul orelor de somn pe noapte la 5-6 sau chiar mai putine, o sa-ti fie afectate puterea de concentrare, memoria si starea psihica”, explica Charli Sargent, doctor la Center of Sleep, Australia.

Cate ore poti recupera, de fapt?

Nu e imposibil sa recastigi cateva de ore de repaus cu care ai ramas restanta, dar e vorba de una-doua, nu cinci sau sase. „Daca, de exemplu, dormi doar sapte ore intr-o zi, odihnindu-te noua in cea de-a doua o sa te ajute sa te refaci.

Retine faptul ca nu putem dormi prea mult intr-o noapte. Astfel, daca ai pierdut cinci ore de odihna intr-o saptamana, nu le poti redobandi in weekend, pentru ca cei mai multi dintre noi suntem programati sa ne odihnim maxim 10 ore pe noapte„, explica Charli Sargent.

Plus ca stand cu ochii inchisi cu mult mai mult sambata si duminica fata de restul saptamanii o sa te faca sa te trezesti din ce in ce mai greu pentru a merge la serviciu.

APP RELAXANT. Descarca aplicatia White Noise pe mobil. Odata activata, o sa blocheze zgomotul de fond ca traficul sau conversatiile vecinilor, pentru ca tu sa te destinzi si sa intri in starea de somn.

SURSAhttps://www.cosmopolitan.ro/sanatate/cum-poti-recupera-restantele-de-somn-2132250

Visits:322
Today: 1

8 lucruri care îți sabotează somnul

By Echipa Cosmopolitan | 10 May, 2020

 

Chiar și fără să îți dai seama, unii (sau poate chiar toți) factorii de mai jos îți afectează negativ somnul. Iată care sunt și cum să îi eviți, pentru a te bucura de un somn odihnitor și liniștitor.

Dezordinea

“Lucrurile imprastiate prin casa le percepi la nivel subconstient ca lucruri lasate neterminate, intocmai ca niste task-uri pe care le-ai amanat si care iti dau anxietate“, spune prof. dr. Michael Breus, autor al cartii “The Sleep Doctors Diet Plan”.

Drept urmare, dezordinea iti poate creste atat ritmul cardiac, cat si nivelul hormonului care produce stresul, asa ca… nu mai ai somn.

Nu trebuie sa fie prea multa dezordine ca sa fii afectata – sunt suficiente un maldar de rufe, cateva sacose de shopping aruncate pe jos si un teanc de reviste ca sa nu ai parte de odihna.

Lumina de la tableta/ laptop/ televizor

Un ecran aprins la cativa centimetri distanta de ochi inhiba productia de melatonina si te tine in alerta, explica Breus. Inchide-ti televizorul, laptopul sau e-reader-ul cu cel putin o ora inainte sa mergi la culcare.

Daca nu te poti abtine sa nu citesti inainte sa dai stingerea, ia-ti o tableta Kindle, care nu are ecran LCD, si foloseste o tehnologie e-ink (ecranul e luminat din amestecul mai multor substante).

Culoarea peretilor

Adori nuanta albastru electric sau portocaliu aprins a peretilor tai, insa acestea nu sunt deloc “in comuniune” cu somnul adanc. “Culorile indraznete sunt menite sa te anime si sa te inspire, asa ca daca te inconjori cu rosu, portocaliu sau anumite tonuri de albastru, vei intampina probleme cand vine vorba de somn“, explica dr. Breus. Vopseste-ti peretii dormitorului in culori cuminti, neutre, cum ar fi nuant ele pamantului, care iti relaxeaza natural ochii si creierul.

Telefonul mobil

Iluminarea de fundal si ceasul digital nu sunt singurele functii ale telefonului care parca iti vor raul. Doar anticiparea ca poti primi un telefon sau un SMS te poate tine in suspans si, astfel, nu iti poti linisti mintea, avertizeaza dr. William C. Kohler. Stim ca e greu sa fii atat de drastica, dar n-ar fi rau sa-ti inchizi mobilul inainte sa te bagi in pat.

Linistea totala

Cand e prea liniste in camera, esti mai usor trezita de diverse sunete, cum ar fi cele produse de o masina, afara. Pune-ti o muzica in surdina care imita sunetul unei cascade – asta ar putea sa acopere orice alt zgomot usor care se mai produce, recomanda prof. dr. Breus.

Jaluzele sau perdele nepotrivite

Daca materialul care iti acopera ferestrele e prea scurt sau cam transparent, e posibil ca orice lumina de afara care patrunde in camera sa-ti perturbe somnul prin stimularea productiei de melatonina – hormon crucial pentru ca organismul sa intre in starea de somn, spune dr. Kohler. Inlocuieste-le cu unele dimensionate perfect pe geamuri si dintr-un material opac.

Ceasul digital

E tenant sa te tot uiti la ceas atunci cand incerci sa pui geana peste geana. Si odata ce realizezi ce putin mai ai pana te scoli, devii anxioasa si nu te mai poti relaxa. Solutia e sa nu mai tii niciun ceas la indemana! Si, mai important: evita ceasurile digitale, avertizeaza dr. Kohler. Unele ecrane pot emite lumini care reprima productia de melatonina, facandu-te sa te intorci de pe o parte pe alta.

Animalul tau de companie

Chiar daca de obicei nu ai alergie la animale, celulele moarte de pe pielea acestuia si firele de par stranse pe pat iti pot irita caile nazale, starnindu-ti stranuturi si nelasandu-te sa adormi. Nici faptul ca animalele de companie se misca foarte mult noaptea nu te ajuta, adauga dr. Kohler. Da, il iubesti pe monstruletul tau imblanit, dar nu-l tine in pat cu tine, ci in cosul lui special sau in alta camera.

https://www.cosmopolitan.ro/sanatate/8-lucruri-care-iti-saboteaza-somnul-2133282

 

 

 

 

Visits:328
Today: 0