Celebrități și jocul de șah

Educație 2 noiembrie 2017

Șahul este un joc, in principiu, fără limite. Nu-ți trebuie vreun echipament special, nici teren inchiriat, cât despre vârstă sau condiție fizică… Tot ce ai nevoie este o minte ascuțită, putere de concentrare, răbdare și un strop de inspirație pentru a face un joc frumos. Pierzi, câștigi – jucător te numești!

Tocmai de aceea, sunt mult mai mulți decât am crede… Merg pe stradă, trec pe lângă noi, par oameni normali :-)) Nu, nu e vorba de extratereștri, ci de iubitori ai jocului de șah!

Bill Gates fără a fi vreo mare supriză în această listă, îl menționăm mai degrabă ca pe un profil…dezirabil, evident! Mulți dintre copiii isteți și silitori (am, cautat, cuvântul ‘tocilar’ nu exista in DEX :-)) joacă șah. Bill Gates nu este amator doar de șah, ci și de bridge: o combinație de hobby-uri destul de frecventă, se pare. Foarte puțini dintre ei ajung, însă, și multi-miliardari.

Benjamin Franklin, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii a fost un mare iubitor al jocului de șah și chiar a scris o lucrare intitulată „The Morals of Chess„.

„În viață e ca în șah, te confrunți cu adversari sau oponenți cu stiluri diverse, trebuie sa faci față unei mari varietăți de evenimente bune și rele, care sunt, într-o oarecare măsură, efectele prudenței sau lipsei acesteia.”

Leonardo diCaprio, asociat cel mai frecvent cu rolul său „titanic” obișnuiește să joace șah cu prietenii în timpul liber. Distracția e pe ceas!

Nicholas Cage, un alt actor extrem de bine cotat, este nu doar iubitor, ci și membru al unui club de șah: Internet Chess Club (ICC). Un pasionat al jocului de șah, Cage consideră că șahul ține de cultura generală și, ca atare, l-a trimis în anii ‘90 pe fiul său la cursuri de șah cu Robert Snyder, unul dintre cel mai în vogă instructor și autor de cărți de șah din mediul holywoodian.

Will Smith, este chiar o surpriză în rândul vedetelor care au mare considerație pentru jocul de șah. E drept, nu ne-am fi așteptat ca „omul în negru” să fie vreun mare strateg; dar, asa cum nu e bine să judeci oamenii după haine, la fel nu ar trebui, poate, sa judecăm actorii după roluri 🙂

„Îmi place jocul de șah. Tatăl meu a fost cel care m-a învățat primele noțiuni de șah, iar eu – la rândul meu – am făcut același lucru cu copiii mei. Multe din elementele și conceptele din viață sunt strălucit ilustrate pe tabla de șah. Capacitatea de a evalua cu exactitate poziția în care te afli este esențială în șah, ca și în viață. Apoi, fiecare lucru pe care îl faci în viață este ca o mutare din șah. Te trezești dimineață, îți cureți arma și ieși pe stradă – ai făcut o mutare.

A trecut rândul tău, acum Universul urmează la mutare. Dacă vrei să faci o mutare de succes trebuie să ai capacitatea de vedea dincolo de mutarea imediată, să anticipezi și mutările următoare – ce o să se întâmple dacă acum iau această decizie? Pentru că o dată facută mutarea, nu mai poți da înapoi. Universul îți va răspunde.”

Humphrey Bogart a învățat să joace șah tot de la tatăl său, ca mai apoi să devină un jucător pasionat. În anii ’30, până să ajungă un actor celebru, își câștiga existența jucând șah în parcurile din New York, prin Times Square și în Coney Island, pentru 50 de cenți pe joc.

 Fără a se rezuma la jocul de șah în sine, Bogart s-a implicat la un moment dat și în organizarea de turnee avizate de Federația de Șah a Statelor Unite, iar în anii 40 era încă membru activ al Asociației de Șah din statul California. În 1955, a remizat cu Marele Maestru Samuel Reshevsky. 

Șahul a rămas o constantă în viața lui Bogart. Obișnuia să joace aproape zilnic, iar în pauzele dintre filmări era deseori surprins la tabla de șah, împreuna cu alți actori sau membri ai echipei. A împărtașit această pasiune și cu soția sa Lauren Bacall, o altă jucătoare dedicată.

Albert Einstein, de asemenea, apare ca unul dintre jucătorii pasionați de sportul rege, iar istoria consemnează partide frecvente de șah între el și prietenul său Dr. Eamanuel Lasker. De la Einstein avem chiar și fișe de partide păstrate în arhive. Vă lăsăm să descoperiți singuri stilul și nivelul geniului secolului XX!

Albert Einstein (?) vs. Robert Oppenheimer (?)

Princeton USA | Princeton USA | 1933 | ECO: C70 | 1-0

  1. e4 e5   2. Nf3 Nc6     3. Bb5 a6    4.Ba4 b5  5. Bb3 Nf6 6. O-ONxe4 7. Re1 d5 8. a4 b4 9. d3Nc5 10. Nxe5 Ne7 11. Qf3 f612. Qh5+ g6 13. Nxg6 hxg614. Qxh8 Nxb3 15. cxb3 Qd616. Bh6 Kd7 17. Bxf8 Bb718. Qg7 Re8 19. Nd2 c520. Rad1 a5 21. Nc4 dxc422. dxc4 Qxd1 23. Rxd1+ Kc824. Bxe7

Și dacă nu a fost de ajuns, o listă mai completă a celebrităților pasionate de șah, o găsiți AICI

 

Visits:156
Today: 1

Lasă un răspuns