Top 10 cele mai bune capcane din șah‎

Top 10 cele mai bune capcane din șah

Descoperiți cele mai bune 10 exemple de curse și capcane din șah.

SURSA: https://www.chess.com/ro/article/view/top-10-cele-mai-bune-capcane-din-sah?

Recomand să intrați pe acest link unde se văd și diagramele pentru fiecare capcană.

Top 10 cele mai bune capcane din șah‎

CHESScom

CHESScom

|

158 | Combinații tactice

Cursele și capcanele din șah au captivat mereu imaginația și aprecierea fanilor încă de la începuturile acestui joc. O capcană frumoasă expune idei tactice, combinații și alte concepte fascinante care ne atrag atenția și rămân valide odată cu trecerea timpului. Capcanele din acest articol vă vor da idei pe care să le încercați în propriile dvs partide!

1. Capcana Arca lui Noe

Capcana Arca lui Noe se refera la prinderea într-o capcană a nebunului de pe câmpurile albe ale jucătorului cu piesele albe după o serie de mutări forțate. Această capcană poate fi pusă în practică de jucătorul cu piesele negre în deschiderea Ruy Lopez.

Noah’s Ark Trap ECO: C71
1.  e4 e5 2.  Cf3 Cc6 3.  Nb5 a6 4.  Na4 d6 5.  d4 b5 6.  Nb3 Cxd4 Pregătirea capcanei! 7.  Cxd4 exd4 8.  Dxd4 ?? Pregătim cârligul, aruncăm momeala! Și albul cade în plasă! 8…  c5 9.  Dd5 Ne6 10.  Dc6+ Nd7 11.  Dd5 c4 Și în final nebunul alb este prins!

2. Capcana Légal

Această capcană este tocmai din secolul al 18-lea și este numită după Sire de Légal. Capcana preferată a multor jucători de șah implică un frumos sacrificiu de damă.

1-0 Legal Trap ECO: C50
1.  e4 e5 2.  Cf3 Cc6 3.  Nc4 d6 ?! O mutare puțin dubioasă – Negrul întărește centrul dar neglijează dezvoltarea pieselor.
(3…  Nc5 )
(3…  Cf6 )
4.  Cc3 Ng4 5.  h3 Nh5 ?
(5…  Nxf3 Mutarea aceasta era necesară!)
6.  Cxe5 ! Nxd1 ?? 7.  Nxf7+ Re7 8.  Cd5# Acest mat merită o poză! Trei piese minore albe sunt coordonate pentru a crea un mat. 1-0

3. Capcana din Gambitul Damei, apărarea Cambridge Springs

Capcana din apărarea Cambridge Springs rezultă după o serie de mutări populare din Gambitul damei refuzat.

Elephant Trap ECO: D35
1.  d4 d5 2.  c4 e6 3.  Cc3 Cf6 4.  Ng5 Cbd7 O ordine des întâlnită a mutărilor pentru negru care este flexibilă. 5.  cxd5 exd5 6.  Cxd5 Această mutare naturală care încearcă să profite de calul legat de la f6 este o greșeală. Negarea acestei mutări a fost jucată în multe partide! 6…  Cxd5 ! 7.  Nxd8 Nb4+ Ideea – Albul trebuie să apere cu dama. 8.  Dd2 Nxd2+ 9.  Rxd2 Rxd8 Iar negrul a câștigat o piesă.

4. Capcana Lasker

Capcana Lasker este numită astfel după cel de al doilea campion mondial Emanuel Lasker. Cea mai bună parte a acestei capcane este faptul că implică o rară promovare a unui pion într-o piesă minoră – un cal. Negrul joacă contra gambitul Albin pentru a înfrunta gambitul damei jucat de alb.

null

Emanuel Lasker al 2-lea campion mondial

Lasker Trap ECO: D08
1.  d4 d5 2.  c4 e5 Albin, un contra gambit agresiv. 3.  dxe5 d4 Pionii-pană de la d4 neagă calului de la b1 posibilitatea de a muta pe poziția naturală de la c3. 4.  e3 ? O greșeală serioasă. 4…  Nb4+ 5.  Nd2 dxe3 ! 6.  Nxb4 ?? Cade drept în capcana lui Lasker. 6…  exf2+ 7.  Re2
(7.  Rxf2 ?? Dxd1 )
7…  fxg1=C+ Aha! Promovarea în cal vine cu un șah mortal! 8.  Re1
(8.  Txg1 Ng4+ )
8…  Dh4+ 9.  Rd2
(9.  g3 De4+ Și albul pierde turnul din h1.)
9…  Cc6 Negrul câștigă! De exemplu… 10.  Nc3 Ng4 11.  Ne2 O-O-O+

5. Capcana Rubinstein

Capcana Rubinstein este numită astfel după un alt gigant din șah Akiba Rubinstein. Această capcană subtilă în cel mai rău caz câștigă un pion, dar poate de asemenea prinde și dama neagră, dacă negrul este lacom.

null

Akiba Rubinstein

Rubinstein Trap ECO: D65
1.  d4 d5 2.  Cf3 Cf6 3.  c4 e6 4.  Ng5 Cbd7 Gambitul damei refuzat. 5.  e3 Ne7 6.  Cc3 O-O 7.  Tc1 Te8 8.  Dc2 a6 9.  cxd5 exd5 10.  Nd3 c6 11.  O-O Ce4 12.  Nf4 f5 ? O greșeală din neatenție! 13.  Cxd5 Albul a câștigat un important pion central. Negrul nu poate lua la rândul său deoarece dama este prinsă. 13…  cxd5 ?? 14.  Nc7 Și dama neagră este prinsă.

6. Capcana siberiană

Această capcană din Gambitul Smith-Morra a făcut multe victime la toate nivelele! La prima vedere albul face doar mutări normale de dezvoltare și deodată pierde dama sau este în șah-mat!

7. Capcana Fajarowicz

Această capcană subtilă apare în deschiderea Gambitul Budapesta. Negrul sacrifică două piese minore pentru a câștiga dama albă.

8. Capcana Blackburne Shilling

În această capcană, negrul violează toate principiile de bază din deschidere pentru a-l prinde pe alb neatent. La prima vedere, pare că negrul face mutări fără a fi atent dar după 5…Dxg2 putem vedea cine este cu adevărat în pericol! Această capcană apare într-o variantă din Partida italiană, sau Giuoco Piano.

9. Capcana din gambitul Englund

Negrul curajos (sau neatent!) răspunde la 1.d4 cu 1…e5?! Mai provocator decât atât nu se poate în deschidere pentru negru! Această capcană are câteva idei tactice frumoase și se termină cu negrul dând mat albului în ciuda faptului că nu s-a făcut schimb de prea multe piese.

10. Capcana undiță

La finalul acestei serii de capcane avem o altă mutare frumoasă împotriva deschiderii Ruy Lopez. Calul la g4 este momeala, și pionul de la h5 este undița care așteaptă să prindă pe cineva neatent! Încercați această capcană interesantă on-line sau într-o partidă rapidă.

Care sunt câteva dintre capcanele și cursele dvs preferate din șah? Puteți să le spuneți mai jos în comentarii ca și alții să se bucure de ele! Puteți folosi creatorul GIF, un nou instrument de pe site-ul nostru, pentru a distribui partidele dvs!

Visits:1276
Today: 3

Dacă ar exista un Premiu Nobel pentru șah…

Ceea ce rămâne

Titlul de campion mondial se pierde. Ceea ce rămâne pentru totdeauna este titlul de fost campion mondial.
   David BRONSTEIN, mare maestru

Relaxează-te!

Nu poți forța adversarul să greșească. De aceea, relaxează-te și încearcă să eviți să comiți tu o eroare. Acumulează mici avantaje și continuă să intensifici presiunea.
  Larry EVANS, mare maestru

SURSA: ALMANAH 1989 – PLANETA ȘAH

Visits:110
Today: 0

SERVITORII LUI DUMNEZEU

            Era o vreme ploioasă și rece. La colțul unei străzi, în mulțimea grăbită, un domn bine îmbrăcat urmărea din ochi un copil sărman, care, și el, la rându-i, privea cu milă la un cerșetor orb cu mâna întinsă la trecători.
Copilul scotoci prin buzunare și scoase repede un ban, pe care îl dădu în ascuns cerșetorului. Domnul bine îmbrăcat se opri. Copilul făcu doi pași și se opri din nou.        Scotoci iarăși săracul său buzunar și, furișându-se printre trecători, mai dădu un ban cerșetorului.

            Pe urmă făcu o mișcare din mâini și din umeri, ca și cum ar fi vrut să zică:”De-acuș nu mai am nici un ban”. Și vru să plece. Dar domnul care îl urmărea, îl opri și-i spuse:

    • De ce ți-ai dat amândoi gologanii?
    • Copilul, naiv îi răspunse:
    • Pentru hainele mele.
    • Cum așa? îl întrebă domnul mirat.
    • Copilul zise:
    • Sora mea, Ileana, mi-a spus că ”Cei săraci sunt servitorii lui Dumnezeu și dacă le dăm cu dragoste bani, ei se duc la Dumnezeu și îi spun de ce avem nevoie.Și eu am nevoie  de un rând de haine. De aceea i-am dat bani.”
    • Cu ochii înrourați de lacrimi, domnul acela a zis copilului:
    • Este foarte adevărat ce ți-a spus Ileana, și luându-l, îl duse într-un magazin de haine și-l îmbrăcă de sus pînă până jos.

SURSA:  Viața creștină în pilde, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2014
Autor:Alexandru Lascarov-Moldovan
Tipărită cu binecuvântarea Preasfințitului IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei

Visits:169
Today: 3

Tactics and Important ideas – GM Varuzhan Akobian

Visits:330
Today: 0